Doktor Muda Ini Berkongsi Tips Buat Apa Jika Anggota Badan Terputus Semasa Kemalangan. Wajib Tahu

Penulisan ini diambil terus dari penulis Doktor Mohd Nor Hafiz.


===========================
tangan

Emergency Carrier Untuk Accidently Amputated Bodypart

Tangan putus. Jadinya disambungkn ke kaki untuk kekalkan iannya viable. Dibekalkan circulation blood supaya tak mati sel2 tissue dia so tangan tu boleh sambung balik

So subuh ni aku nak info sikit pasal emergency kalau depan mata korang ada org tangan putus

Korang tahu x kebanyakan tangan tak dapat diselamatkan sebab orang keliling tak tahu nak buat apa dan biarkan je tangan tu mati or terus rendam dalam ais yg buat tangan jadi rosak

So ambil sebagai ilmu korang boleh praktik. Sekurangnya chances untuk diselamatkan agak tinggi

Bersihkan dulu kaki or tangan or apa2 yang putus tu dari habuk, pasir or sebagainya dan jangan scrub tempat yg putus takut korang rosakkan vein dia or apa2 bahagia penting

Jangan terus letak dalam bekas ais tapi letak dulu dalam kain bersih or apa yg boleh buat balut kemudian letak dalam plastik or waterproof container dan baru letakkan dalam bekas ais

Kalau terus letak dalam ais terus tanpa ada pembalut or waterproof container nanti akan direct contact dengan ais maka jadi rosak sel2 tissue tangan tu maka chances untuk tangan tu rosak lagi cepat

Dan terus lah ke emergency hospital secepat mungkin

0 comment... add one now